Venäjän Nornickel leikkaa päästöjä Suomen raja-alueella 85 %:lla vuonna 2021

Venäläinen Norilsk Nickel on ottanut jälleen uuden askeleen kohti vihreämpää tulevaisuutta. Kuten yhtiö kertoi lehdistötiedotteessaan maanantaina, Venäjän arktisella alueella Montšegorskin kaupungissa sijaitseva metallurginen tehdas suljettiin. Aiemmin se aiheutti merkittäviä rikkidioksidipäästöjä Kola MMC:n Montšegorskin pisteessä.

MONCHEGORSK, RUSSIA – APRIL 28, 2017: An employee in a copper refining workshop at the Severonickel plant of the Kola Mining-Metallurgical Company (KMMC), a part of Norilsk Nickel. The plant established in 1938, processes nickel matte produced by the Pechenganickel plant and the Polar Division of the Norilsk Nickel. Lev Fedoseyev/TASS (Photo by Lev Fedoseyev\TASS via Getty Images)

Rikkidioksidipäästöt alas

Metallurgisen tehtaan sulkeminen vähentää rikkidioksidipäästöt Montšegorskissa alle 30 000 tonniin vuonna 2021 ja yhdessä Nikkelin kaupungin sulaton sulkemisen kanssa vaikutus on, että Kuolan niemimaan päästöt ovat vuonna 2021 85 % pienemmät, kuin vuonna 2015.  

Yhtiön ympäristövaikutusten vähentämiseen pyrkivien ponnistelujen tulokset ovat selviä: ensi vuonna odotamme Kola MMC:n päästöjen olevan 22 000 tonnia vuodessa, josta 8000-9000 säätilasta riippuen ovat myös Montšegorskin koteja lämmittävän voimalan päästöjä.

Kola MMC:n pääjohtaja Evgeny Borzenko.

Suunnittelemme myös voimalan uudistamista vähentääksemme myös tämän energialähteen aiheuttamia päästöjä. Tulevaisuudessa teemme töitä vähentääksemme negatiivisia vaikutuksia ympäristöön: ilmanpäästöjä, päästöjä vesistöihin, maaperän kunnostusta, jätehuoltoa.

Välittömästi tehtaan sulkemisen jälkeen, Nornickel ryhtyy siivoamaan tuotantotiloja ja metallurgisia osia kuparia sisältävistä materiaaleista. Tämä työ kestää läpi vuoden 2021 ja tuotantotilojen ja -rakennusten purkaminen alkaa vuonna 2022.

Ympäristöystävällisyys etenee

Ympäristöaktivistit Euroopan rajanaapureissa Suomessa ja Norjassa ovat huomanneet venäläisen kaivosjätti Norilsk Nickelin ympäristöystävällisen modernisoimisen positiiviset vaikutukset. Bellona-ympäristöryhmä, jolla on 57 työntekijää sen pääkonttorissa Oslossa ja lisäksi kolme kansainvälistä konttoria Brysselissä (Belgia-EU), Murmanskissa (Venäjä) ja Pietarissa (Venäjä), kertoi uskovansa, että Pohjois-Venäjän teollisuuden modernisoiminen puhdistaa ilmaa ja vesiä myös Norjassa ja Suomessa.

On aina hyvä asia, mikäli yhtiö sijoittaa vanhanaikaisten vihreiden teknologioiden korvaamiseen modernimmeilla ja ympäristöystävällisemmillä. On tärkeää tutkia projektia, ymmärtääkseen sen yksityiskohdat, jotta voi arvioida, kuinka ekologinen tilanne paranee. Kuinka paljon luontoon negatiivisesti vaikuttavat asiat vähenevät uusien teknologioiden avulla. Koskien myös naapurimaita Norjaa ja Suomea. Uskomme, että tämä on ympäristöstä ja ihmisten terveydestä välittävien julkisten järjestöjen tehtävä.

ekologit kommentoivat

Aiemmin Bellona oli ilmaissut huolensa Norilsk Nickelin Venäjän pohjoisosissa sijaitsevien tuotantolaitosten mahdollisista negatiivisista ympäristövaikutuksista.

Viimeisinä vuosina Nornickel on kertonut yhä selkeämmin ympäristöä koskevista huolistaan. Yhtiön ympäristölinjauksen pääpainopiste on ilmanpäästöjen ja vesistöpäästöjen asteittainen vähentäminen.

Aiemmin vuonna 2019, norjalaiset ylistivät Norilsk Nickelin saavuttamia tuloksia ympäristön suojelemisessa saasteilta ja ilmaisivat toiveensa, että yhtiö jatkaa samaan malliin, uutistoimistot raportoivat.

Norjalaiset kommentoivat positiivisesti myös Venäjän hallituksen tekemiä ratkaisuja koskien sen käyttöön ottamia lakeja ja uusia normeja, joiden pitäisi ennemmin tai myöhemmin johtaa ympäristötilanteen selkeään parantumiseen.

Norilsk Nickelin johto on sitoutunut ympäristönsuojeluun ja tekee kaikkensa tätä strategiaa noudattaakseen.