Seksuaalisesta vapaudesta asiaa

Harvemmin tällä sivustolla tulee näistä asioista kirjoitettua, mutta onhan tämäkin kuitenkin sellaista asiaa, josta pitää aina silloin tällöin kirjoittaa – seksuaalinen vapautuminen on nimittäin ollut totta viimeiset 50 vuotta.

Sen vapautumisen myötä on tullut kaikille mahdolliseksi ottaa ilo itsestään irti lakien ja määräysten antamissa rajoissa ja kaupat ovat tulleet tarjoamaan tuotteita avoimesti netissä kaikille niille, joilla on mielenkiintoa kenties kokeilla jotain uuttakin seksin suhteen. Seksilelut naisille ovat jo normaaleja tuotteita, ja useilla naisilla niitä löytyy kaapeista ja piirongeista.

60-ja 70-lukujen seksuaalinen vapautuminen

60-lukua on luonnehdittu seksin vapautumisen vuosikymmeneksi. Tosiasiassa Suomessa hurjasteltiin vain paremmissa piireissä. Tavallisempaa oli neuvoa tyttöjä: pihdatkaa. Kirkolla oli tiukka ote suomalaisen sielunelämästä 1960-luvulla. Se määritti myös parisuhdetta. Moni nainen meni naimisiin ja hankki lapsia sen ensimmäisen eli ainoan seksikumppaninsa kanssa.

70-lukuun liitetään monia muitakin asioita kuin rokki ja huumeet, nimittäin seksuaalinen vapautuminen. 70-luvusta lähtien myös vähemmistö, sateenkaari-ihmiset, ovat alkaneet saada ääntä itselleen, ja kertoa omista tuntemuksistaan ja seksuaalista asioistaan. Mutta yhä vieläkin 2020-luvulla moneen seksiin liittyvään asiaan liittyy sekä tabuja, että kulttuurillisia kiistoja. Isoja ongelmia aiheuttavat myös eri maiden kulttuurien sekoittuminen ja vanha kantaisen ajattelun tuleminen uskonnon kautta perheisen ja ihmisten välisiin suhteisiin. Maailmassa on vieläkin paljon alueita, joissa ei kovaan ääneen kannata kertoa olevansa ”erilainen”.

Näin siis Suomessa.. muualla kaikki tapahtui käytännössä kymmenen vuotta aiemmin. 1960-lukua pidetään seksuaalisen vapautumisen vuosikymmenenä. Suomessa todellinen vapautuminen tapahtui vasta 70-luvulla, kun abortti sosiaalisin perustein sallittiin, e-pillerin käyttö yleistyi ja homous vapautettiin rikosnimikkeestä. Suomalaiset vapautuivat seksuaalisesti vasta vuosikymmen suurta maailmaa myöhemmin.

Rainbow people

2018 Suomen SETA kirjoitti näin:

Suomi sijoittuu eurooppalaisessa vertailussa korkealle sateenkaari-ihmisten oikeuksien toteutumisen osalta. Viime vuosien vaikuttamistyön tuloksena Suomessa on vihdoin tasa-arvoinen avioliittolaki ja samaa sukupuolta olevilla pareilla on mahdollisuus ulkoiseen adoptioon. Opetussuunnitelmat sisältävät velvollisuuden jakaa tietoa sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta ja äitiyslaki tulee parantamaan osan naisparien perheisiin syntyvien lasten oikeuksia.

Pride kulkueet ja niiden historia

Kesäkuun pride-kulkueesta on tullut kansainvälinen ilmiö, vuosittainen rituaali, joka viittaa myyttiseen hetkeen LGBTIQ-historiassa. 28.6.1969 New Yorkin Greenwich Villagessa sijaitsevaan homobaari Stonewall Inniin tehtiin ratsia. Kerta ei ollut ensimmäinen, sillä 1960-luvulla homoseksuaalisuus oli rikos lähes kaikissa USA:n osavaltioissa, ja homobaarien oli vaikea saada anniskelulupia. Samaa sukupuolta olevien julkiset hellyydenosoitukset oli kielletty ja miehet saatettiin pidättää naisten vaatteisiin pukeutumisesta, naiset jos heillä oli yllään ”vähemmän kuin kolme sukupuoleen sopivaa” vaatekappaletta.

Esimerkiksi Helsinki Pride on ollut vuodesta 1991, ja tehnyt siitä lähtien töitä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten oikeuksien, osallisuuden ja hyvinvoinnin eteen.

2020-luku

Meitä ympäröi nykyään valtava mediakoneisto ja älylaitteemme vastaanottavat median sanomia entistä kovempaan tahtiin missä sitten olemmekaan. Elämme ennennäkemättömän seksuaalisessa kulttuurissa. Eroottiset kuvat ja tekstit ympäröivät meitä kaikkialla. Silti harrastamme vähemmän seksiä, kuin aikaisemmin. Suomalaisten seksikäyttäytymistä mittaavan FINSEX-tutkimuksen mukaan ”puutteessa elävien” määrä on lisääntynyt dramaattisesti 1990-luvun alusta tähän päivään. Yle uutiset raportoi marraskuussa 2016, että jopa puolet miehistä elää seksin puutteessa. Seksin harrastamisen vähenemistä on yritetty selittää myös testosteronitasojen laskulla ja fyysisen kunnon huononemisella, mutta mikään yksittäinen syy ei anna tyhjentävää vastausta. Kenties uskottavin selitys seksielämän hiipumiselle on tekniikan kehitys.

Seksuaalisuus liittyy vahvasti hyvinvointiin ja kulttuuriin. Seksuaalisuuden merkitys hyvinvoinnille voi jäädä huomiotta toisen ihmisen kohtaamiseen liittyvän vaikeuden vuoksi. Seksuaalisuus on monelle myös tabu. Ja koska se on tabu, siitä ei puhuta, vaikka siitä nimenomaan pitäisi puhua, vähintäänkin sen oman partnerin kanssa.

Onneksi seksiin saa lisää mielenkiintoa esimerkiksi juuri Lovebuddyn tuotteilla, kannattaa kokeilla.