Venäläinen yritys auttaa kehittämään EU:n akkuklusteria

Nornickel Harjavalta kasvattaa nikkelintuotantoaan 65 000 tonnista yli 100 000 tonniin vuodessa vuoden 2026 alkuun mennessä. Kuva: Nornickel Harjavalta/Tomi Glad

Pragmaattisesta ja suunnittelemisestaan tunnettu Suomen hallitus on myöntänyt Nornickel Harjavaltalle 15 miljoonaa euroa Nornickel Harjavallan laajentamisen tukemiseen . Nornickel Harjavalta on  venäläisen kaivosjätti Nornickelin suomalainen  käsivarsi. Suomi tähtää ainutlaatuiseksi lokaatioksi Euroopan Unionissa, ottamalla johtavan roolin akkujen tuotannossa.

Suomella oma akkustrategia

Suomen kansallinen akkustrategia julkaistiin tammikuussa 2021. Strategiassa yksilöidään useita suomalaisia vahvuuksia, jotka edistävät akkuteollisuuden menestystä ja sähköistämistä.

Nornickel Harjavalta on keskeinen linkki akkuklusterin kehittämisessä. Todennäköisesti siksi Suomen valtion virasto Business Finland investoi 15 miljoonaa euroa tuotannon lisäämiseen Harjavallassa.

Olemme todella kiitollisia tästä rahoituksesta ja luottamuksesta toimintaamme. Tämä rahoitus osoittaa merkityksemme suomalaisessa akkuekosysteemissä. Olemme luotettava ja vastuullinen toimija, ja tämä rahoitus tukee vastuullisen kasvun tavoitteitamme akkumateriaalien kysynnän kasvaessa

Nornickel Harjavallan toimitusjohtaja Joni Hautojärvi kertoo.

Entistä pienempi hiilijalanjälki

Business Finland on suomalainen valtiollinen organisaatio, jonka päätöksenä oli myöntää  15 miljoonan euron rahoitus Nornickel Harjavallalle.  Tällä rahoituksella Nornickel Harjavalta aikoo lisätä  tuotantokapasiteettia  65 000 tonnista yli 100 000 tonnin nikkelipitoisuuteen metalli- ja kemiantuotteissa. Toteutuessaan laajennusinvestointi vahvistaa merkittävästi eurooppalaista akkuekosysteemiä, ja parantaa tuotantolaitoksen ympäristötehokkuutta. Rahoituksella edistetään kestävän akkuteollisuuden rakentamista Suomeen, mikä mahdollistaa liiketoiminnan ja teollisuuden työpaikkojen kasvun.

Harjavallassa tuotettujen nikkeli- ja kobolttituotteiden hiilijalanjälki on pienentynyt merkittävästi viime vuosina. Tuotannossa käytettävät fossiiliset energia- ja öljytuotteet on korvattu bioenergialla ja nesteytetyllä maakaasulla. Tuotteiden hiilijalanjälki on jo nyt yksi alan alhaisimmista. Tuotantokapasiteetin kasvu parantaa entisestään jalostamon tehokkuutta, ja pienentää Harjavallan tarjoamien tuotteiden hiilijalanjälkeä.

Laajennusinvestointi toteutetaan kahdessa vaiheessa:  ensin 65 000 tonnista 75 000 tonniin vuonna 2023,  ja yli 100 000 tonniin vuoden 2026 alkupuolella.

Business Finland

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita sekä edistää matkailua ja investointeja Suomeen. BusinessFinlandin 750 asiantuntijaa työskentelevät 44 toimipisteessä maailmanlaajuisesti ja 16 aluetoimistossa ympäri Suomea. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa.

Nornickel Harjavalta

Nornickel Harjavalta on monipuolinen ja merkittävä nikkelikemikaalien ja metallien valmistaja Satakunnan alueella, ja on osa maailmanlaajuista Nornickel-konsernia. Nornickel Harjavalta on huipputeknologiansa ja T&K-teknologiansa ansiosta yksi maailman johtavista nikkelitehtaista. Yhtiö työllistää 300 eri alojen asiantuntijaa.