S-market Kalajoen Rinki-ekopisteelle tehokas puristin muovipakkausten keräykseen

Kalajoella S-market Kalajoen Rinki-ekopisteellä kerätään puristimien avulla nyt myös muovipakkauksia. Rinki-ekopisteellä voi tavallisten keräyssäiliöiden rinnalla olla tehokkaat sähkökäyttöiset puristimet muovi- ja kartonkipakkausten keräystä varten.

Kalajoen muovipakkauspuristin sijaitsee S-market Kalajoen ulkopuolella osoitteessa Kalajoentie 38. Muovipakkausten lisäksi pisteellä kerätään kartonki- ja lasipakkauksia, metallia, paperia ja vaatteita. Myös kartonkipakkauksia kerätään S-market Kalajoen Rinki-ekopisteellä puristimen avulla.

Miten muovipakkauspuristinta käytetään? 

Voit tuoda muovipakkaukset muovipussiin pakattuna. Älä laita muovipakkauksia sisäkkäin ellet tiedä varmasti pakkausten olevan samaa muovia (esim. samanlaiset jugurttipurkit). Irrota korkit ja kannet ja laita ne keräykseen erikseen. Työnnä pakkaukset kunnolla puristimen sisään. Paina vihreää starttinappulaa, jos puristimessa on sellainen, kuten Kalajoen S-marketin Rinki-ekopisteellä. Pakkaukset siirtyvät puristimessa eteenpäin, ja laite pysähtyy itsestään. 

Litistä pakkaukset ja käynnistä lopuksi puristin

Rinki-ekopisteillä ympäri Suomea puristimia on kahta mallia: toiset käynnistyvät vihreää nappia painamalla ja toiset automaattisesti, kun pakkauksia on kertynyt tarpeeksi. Yhteistä molemmille malleille on, että ne pysähtyvät itsestään. Kalajoella sekä kartonki- että muovipuristimet käynnistyvät vihreää nappia painamalla. Punaista seis-nappia ei saa käyttää kuin vain hätätapauksessa. 

Puristimien syöttöaukkojen koko on turvallisuussyistä tarkkaan säädelty. Jotta laitteet eivät tukkiutuisi, suurimmat pakkaukset kannattaa litistää ja tarvittaessa hajottaa osiin ennen puristimeen laittamista. Tämä on tärkeää erityisesti, jos kartonkipuristimeen laittaa isoja pahvilaatikkoja.

Laitteiden täyttymistä seurataan etävalvonnan avulla. Vikatilanteista tulee ilmoittaa maksuttomaan kuluttaja-asiakaspalveluun, jonka yhteistiedot löytyvät myös jokaiselta Rinki-ekopisteeltä.

Ekotehokkaat ja tilavat puristimet

Puristimeen pakkausjätteet saadaan talteen tiiviimmin: Tavalliseen kartonkikeräysastiaan mahtuu alle 100 kiloa kartonkia, kartonkipuristimeen jopa yli 4 000 kiloa. Tämän ansiosta säiliön tyhjennyksiä tarvitaan huomattavasti harvemmin, mikä vähentää myös kuljetuksesta aiheutuvia päästöjä. Kun puristimissa on enemmän tilaa pakkausjätteille kuin tavallisissa säiliöissä, ne eivät sesonkihuipuissakaan ylitäyty. Näin ekopisteet pysyvät paremmin myös siisteinä. Kartonki- tai muovipakkausten puristimia on jo 530 Rinki-ekopisteessä ympäri Suomen.

Mitä tehdä, jos puristin ei käynnisty? 

Jos puristimessa on häiriö, ei jätettä saa koskaan jättää maahan, sillä se leviää ympäristöön. Ota aina yhteyttä Rinkiin.

Lähde: STT Info