Suomen luonto on ainutlaatuinen

Me suomalaiset emme aina osaa aivan oikealla tavalla arvostaa oman luontomme ainutlaatuisuutta ja sen monipuolisuutta. Valitamme milloin kuumuudesta, milloin kylmyydestä, milloin sateesta, milloin viimasta. On toki totta, että säätila ei ole aina paras mahdollinen, mutta toisaalta niinä hetkinä on hyvä mahdollisuus pitää hauskaa sisätiloissa ja esimerkiksi nauttia nykyisen teknologian tarjoamista mahdollisuuksista.

Elokuvia nähdäkseen ei ole enää tarvetta mennä elokuvateatteriin, siitä pitävät huolen nykyiset suoratoistopalvelut ja pelihallin sijaan meistä jokaisella on mahdollisuus vierailla kotisohvaltaan toinen toistaan värikkäämpiä teemoja ja ominaisuuksia sisältävillä nettikasinoilla. Toisin sanottuna huono sää ei tarkoita sitä, että pitäisi olla tylsää.

Sään suosiessa, on kuitenkin mahdollista kuluttaa vaikka tuntikausia pelkästään ihaillen upeaa luontoamme. Neljä toisistaan selvästi erottuvaa vuodenaikaa antaa meille suunnattoman edun verrattuna moniin muihin maihin.

Talvinen luonto

Talvi ja erityisesti lumi ja jää ovat Suomen luonnon valttikortit. Näin suomalaisena lumi tuntuu varsin arkiselta asialta ja joskus sen olemassaolo jopa harmittaa, mutta usein unohtuu, että suurimmassa osassa maailmaa lumi on harvinainen vieras ainakaan siinä määrin, että hiihto- tai luistelumahdollisuuksia olisi. Etelämmässä lunta ei tule koskaan. Valkoinen paksun lumen peittämä maa hyvältä näköalapaikalta on jotain, joka suorastaan salpaa hengityksen. Talven eläimet ja jylhät havupuut takaavat, ettei luonto talvellakaan ole missään tapauksessa karu, vaikka lehtipuut loistavatkin parturoituina.

Keväinen luonto

Kevät, tuo linkki talven ja kesän välillä, jää välillä vähän paitsioon, kun Suomen eri vuoden aikoja kehutaan. Sillä on kuitenkin omat täysin uniikit erityisominaisuutensa. Luonto herää talven jäljiltä uudelleen eloon, kasvit palaavat pikkuhiljaa maisemaan, lehtipuut versovat lehtensä ja maisema muuttuu jälleen vihreäksi. Järvien ja jokien jäät sulavat, säät lämpenevät ja auringon paiste tulee aikaisempaa tutuksi vierailijaksi. Erittäin tärkeää on myös valon lisääntyminen, kun päivät pitenevät pimeän talven jälkeen.

Kesäinen luonto

Suomen kesä on aika, jota suuri osa suomalaisista odottaa koko vuoden. Kesällä Suomen luonto on parhaimmillaan, Suomessa on paljon paikkoja, joissa vihreyttä on kesällä silmän kantamattomiin ja Suomen tuhannet järvet tuovat maisemaan oman pikantin lisänsä. Eläimistö on monimuotoista ja kesän äänet ainutlaatuisia. Sanotaan, että Suomessa on paljon hyviä kesäkaupunkeja, mutta kaupunkien ulkopuolella kesä vasta jotain on, sillä ihminen voi tuntea olevansa osana luontoa esimerkiksi vaellusmatkoilla pohjoisessa.

Syksyinen luonto

Jollain voi syksystä tulla mieleen vain pimeys, kylmyys, sateet ja tuuli, mutta se ei ole koko totuus. Kuulas syystuuli on oma lukunsa sinänsä, mutta siitä voi myös nauttia. Suomessa syksyn upeinta tarjontaa on luonnon ikioma värishow, eli ruska. Lehtipuut muuttuvat uskomattoman kauniiksi, kun vihreät lehdet muuttuvat keltaisiksi, oransseiksi ja punaisiksi. Ei syksy suotta ole matkailun kulta-aikaa, sillä ruskaretket ovat erittäin suosittuja. Pikkuhiljaa maisemaan ilmestyy mukaan myös valkoista, kun syksy taittuu vääjäämättä talveksi ja järvet rupeavat jäätymään ja yöpakkaset ilmestyvät.