HSY:n keräysautokierros peruuntuu pahenevan koronatilanteen takia

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ei järjestä keräysautokierrosta, jonka piti alkaa 30. elokuuta 2021. Syynä on paheneva koronatilanne – pysähtymispaikoilla ei pystytä takaamaan terveysturvallista asiointia. Ohessa listattuna, miten vaarallisesta jätteestä sekä metalli- ja sähköromusta pääsee eroon.

Kotitalouksien metalliromua, sähkölaitteita ja vaarallista jätettä keräävät HSY:n keräysautot jättävät tänä vuonna kokonaan väliin kierroksensa Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa, Vantaalla ja Kirkkonummella. Perinteisesti keräysautokierros on järjestetty keväällä mutta koronaviruspandemian takia kierros siirrettiin toistamiseen syksyyn. Nyt kierrosta ei järjestetä lainkaan tänä vuonna.

– Olemme todella pahoillamme peruutuksesta ja tiedämme, että se harmittaa monia palvelun käyttäjiä. Mutta myös meidän pitää kantaa vastuumme pandemiassa. Aikaisempien keräysten perusteella tiedämme, ettemme pysty toteuttamaan keräystä kaikilla pysähdyspaikoilla terveysturvallisesti, HSY:n toimintovastaava Maarit Kiviranta pahoittelee.

Keräysautojen vastaanottamia jätteitä voi tuoda maksutta Sortti-asemille

Keräysautojen keräämiä jätteitä voi tuoda mille tahansa HSY:n viidestä Sortti-asemasta. Asemat sijaitsevat Helsingissä Kivikossa ja Konalassa, Vantaalla Ruskeasannassa, Espoossa Ämmässuolla ja Kirkkonummella Jorvaksessa. Kaikki asemat palvelevat arkisin klo 7–21, Konalan Sortti-asema on auki lisäksi lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10–17.

– Vaarallisen jätteen, metalli- ja sähköromun vastaanotto on aina maksutonta kotitalousasiakkaille. Jätettä ei tarvitse varastoida kotiin odottamaan keräysautokierrosta sillä ajatuksella, että säästäisi maksuissa, Kiviranta muistuttaa.

– Kaikki jätteet voi ilmoittaa ennakkoon verkkopalvelussa eSortti.fi. Jos on tuomassa samalla myös maksullisia jätteitä, ne voi maksaa palvelussa etukäteen. Käynti Sortti-asemalla nopeutuu, kun ei sitten tarvitse poiketa aseman infopisteeseen, Kiviranta vinkkaa.

Maksuton jätteenkeräyspiste voi sijaita hyvinkin lähellä kotia

Kotitalousasiakkaille on tarjolla muitakin maksuttomia keräyspaikkoja, joista osa voi sijaita hyvinkin lähellä kotia. Esimerkiksi maalit, liuottimet ja energiansäästölamput voi viedä HSY:n vaarallisen jätteen keräyskontteihin. Ne sijaitsevat yleensä huoltamoiden tai kauppojen pihassa ja ovat avoinna niiden aukioloaikoina. Tarkat tiedot vaarallisen jätteen keräyskonttien sijainneista ja niihin soveltuvista jätteistä voit tarkistaa osoitteesta kierrätys.info.

– Pyydä kassalta asiakastietolomake ja kirjaa siihen omat tietosi sekä jätteet, joita olet tuomassa, Kiviranta ohjeistaa.

Energiansäästölamput sekä alle 25 cm kokoiset sähkölaitteet kuten hiustenkuivaajat tai pienet kaiuttimet voi palauttaa ilman uuden laitteen ostovelvoitetta niitä myyviin suurempiin kodinkoneliikkeisiin ja tavarataloihin.

Myös paristot ja pienakut hoituvat helposti kauppareissulla kierrätykseen. Kaupan henkilökunnalta voi kysyä keräyslaatikon sijaintia. Muistathan teipata paristojen ja akkujen navat, ennen kuin jätät ne keräysastiaan. Tällä helpolla niksillä vastakkain osuvat navat eivät aiheuta vaarallista oikosulkua ja mahdollista tulipaloa.

Lisätietoja:
www.hsy.fi/sorttiasemat
www.hsy.fi/esortti
www.hsy.fi/lajittelu

Lähde: STT Info