Eri sähkösopimusten vertailu: Kiinteä hinta vs. pörssisähkö

Kiinteä hinta: Yksinkertaisuus ja ennustettavuus

Kiinteähintaisessa sähkösopimuksessa sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Tämä tekee budjetoinnista helppoa, koska sähkölaskun suuruus on ennustettavissa. Kiinteä hinta sopii erityisesti niille, jotka haluavat välttää yllätyksiä ja pitävät arvossa taloudellista vakautta.

Toisaalta, kiinteä hinta ei välttämättä ole edullisin vaihtoehto pitkällä aikavälillä. Jos sähkön markkinahinta laskee, kiinteähintaisen sopimuksen omistaja ei hyödy tästä, koska hinta pysyy samana. Tämä voi tuntua epäreilulta, erityisesti jos markkinahinnat laskevat merkittävästi.

Pörssisähkö: Joustavuus ja markkinahinnan seuraaminen

Pörssisähkösopimuksessa sähkön hinta määräytyy sähköpörssin mukaan, ja se voi vaihdella tunneittain. Tämä tarkoittaa, että voit hyötyä alhaisista markkinahinnoista ja säästää rahaa, kun sähkön hinta on matala. Pörssisähkö sopii hyvin aktiivisille kuluttajille, jotka seuraavat markkinoita ja voivat mukauttaa kulutustaan sen mukaan.

Toisaalta, pörssisähkön hinta voi olla hyvin epävakaa. Jos sähkön hinta nousee äkillisesti esimerkiksi kovan kysynnän tai tuotanto-ongelmien vuoksi, laskusi voi nousta yllättävän paljon. Tämä tekee budjetoinnista haastavampaa ja lisää taloudellista epävarmuutta.

Kustannukset

Kiinteä hinta

  • Ennustettavat kustannukset
  • Ei hyötyä markkinahintojen laskusta

Pörssisähkö

  • Mahdollisuus säästää markkinahintojen laskiessa
  • Riski suurista kustannuksista, jos hinnat nousevat

Sopimuksen kesto

Kiinteähintaisissa sopimuksissa on usein määräaika, joka voi olla esimerkiksi yksi tai kaksi vuotta. Tämä sitoo sinut tiettyyn hintaan ja palveluntarjoajaan. Pörssisähkösopimuksissa taas on yleensä joustavammat ehdot, ja sopimuksen voi usein irtisanoa lyhyellä varoitusajalla.

Pörssisähkösopimuksissa on yleensä myös mahdollisuus vaihtaa sopimusehtoja, kuten lisätä tai poistaa erilaisia palveluita. Tämä antaa kuluttajalle enemmän vapautta ja mahdollisuuksia mukauttaa sopimusta omien tarpeidensa mukaan.

Ympäristövaikutukset

Kiinteähintaisissa sopimuksissa ei yleensä ole mahdollisuutta valita sähkön alkuperää, kun taas pörssisähkösopimuksissa voit usein valita esimerkiksi tuuli- tai aurinkosähkön. Jos ympäristöasiat ovat sinulle tärkeitä, pörssisähkö voi olla parempi vaihtoehto.

Toisaalta, pörssisähkön hintavaihtelut voivat kannustaa kuluttajia käyttämään sähköä silloin, kun se on halpaa, mikä ei välttämättä ole ympäristön kannalta optimaalista. Kiinteähintainen sopimus voi kannustaa tasaisempaan ja harkitumpaan sähkönkäyttöön.

Helppous ja vaivattomuus

Kiinteä hinta on yksinkertainen ja helppo ymmärtää, eikä se vaadi jatkuvaa markkinoiden seuraamista. Pörssisähkö vaatii enemmän aktiivisuutta ja tietoisuutta markkinatilanteesta, mutta tarjoaa mahdollisuuden säästää rahaa, jos olet valmis näkemään hieman vaivaa.

Jos et halua käyttää aikaa sähkösopimusten vertailuun ja markkinoiden seuraamiseen, kiinteä hinta voi olla parempi vaihtoehto. Jos taas olet valmis perehtymään sähkömarkkinoihin ja hyödyntämään hintavaihteluita, pörssisähkö voi olla järkevä valinta.

Yhteenveto

Kiinteä hinta ja pörssisähkö ovat kaksi erilaista sähkösopimustyyppiä, joilla on omat etunsa ja haittansa. Kiinteä hinta tarjoaa ennustettavuutta ja taloudellista vakautta, mutta voi olla kalliimpi pitkällä aikavälillä. Pörssisähkö tarjoaa joustavuutta ja mahdollisuuden säästää, mutta tuo mukanaan riskin suurista kustannuksista ja taloudellisesta epävarmuudesta.

Valinta riippuu omista tarpeistasi, riskinsietokyvystäsi ja siitä, kuinka aktiivisesti olet valmis seuraamaan sähkömarkkinoita.

Vaihda 100% vihreään sähkösopimukseen kanssamme!

Tarjoamme Sinulle toistaiseksi voimassa olevan vihreän pörssisähkö sopimuksen. Pörssisähkö sopimuksessa sähkön hinta on läpinäkyvä ja perustuu todelliseen kysyntään ja tarjontaan, eikä siinä ole ylimääräisiä piilokuluja. Hinta perustuu välityspalkkioomme, Suomen alueen Spot-hintaan ja kuukausimaksuun. Laskutus perustuu tuntikohtaisiin sähkön Spot-hintoihin ja välityspalkkioomme. Pörssisähkö mahdollistaa sinulle paremman kontrollin oman sähkönkulutuksesi suhteen. Voit seurata sähkön  hintoja  ja  tehdä  kulutuspäätöksiä  sen  mukaan,  mikä  on  sinulle  edullisinta.  Valitsemalla vihreän  sähkösopimuksen  kanssamme,  tuet  uusiutuvan  energian  tuotantoa  ja  edistät  kestävää tulevaisuutta. Lue lisää tämän tarjoajasta Nordic Green Energystä.