Ekologisuus ja kierrätys ovat avainasemassa vihreämpää tulevaisuutta tavoitellessa. Arjen monilla pienillä teoilla voi vaikuttaa itse jättämäänsä hiilijalanjälkeen, mutta on aika selvittää, mitä muuta hyötyä niillä on. Heijastuuko ekologinen elämä rahankulutukseen, ja miten on ennen kaikkea verotuksen laita?
Tarkastelemme artikkelissa ekologisen elämän kustannuksia, pitkällä aikavälillä tapahtuvia säästöjä ja kerromme, miten voi omilla toimillasi muuttaa kotiasi ja elintapojasi vihreämpään suuntaan. Matka on pitkä eikä tapahdu yhdessä yössä. Totaalikieltäytyminen kulutuksesta ei myöskään ole tarpeen, älä huoli. Jokainen meistä voi olla vähän vihreä.
Ekologinen elämäntapa
Ekologisuus ei enää ole vain muotivirtaus, jonka mukana lasketellaan muutamia viikkoja tai kuukausia. Ekologisuuden eteen on tehtävä jatkuvasti pieniä mikropäätöksiä, jotka eivät aina ole helppoja. Varsinkaan jos kukkarossa asuu Matti.
Aloitus voi olla varovainen ja tapahtua yksi tuote- tai tuoteryhmä kerrallaan. Vaihda ensin pyykinpesuaineesi bioon, sitten astianpesuaine ja niin edelleen. Seuraava askel onkin kulutuskäytöksesi arvioiminen ja heräteostosten karsiminen. Kun ostat vain sen mitä todella tarvitset, säästät paitsi rahaa myös luontoa. Paras vinkki on oppia tuntemaan itsesi ja tiedostamaan tarpeesi. Tämän jälkeen tehtävänäsi on sijoittaa laatuun ja käyttää koko tuotteen elinkaari hyväksesi.
Ekologisuuden hintalappu
Vaikka ekologisuus korostaa vanhan uudelleen käyttämistä ja tavaroiden käyttöiän venyttämistä äärilaidoilleen, syntyy kustannuksia silti. Paras esimerkki tästä on bio-ruoka. Havainnollistava esimerkki saadaan tomaattisäilykkeistä. Luomuna ostettu lasipakkauksessa myytävä paseerattu tomaatti maksaa noin 4,86 euroa kilolta. Tetrapakkauksessa tarjoillun tavallisen tomaattimurskan kilohinta jää noin 1,98 euron kilohintaan. Tuotteiden arvonlisävero on sentään sama.
Sama suunta on nähtävissä pesuaineissa, kosmetiikassa ja jopa vaateteollisuudessa. Ympäristöä rankasti kuormittava, joskus jopa lapsityövoimalla valmistettu vaate on hinnaltaan halpa, mutta seurauksiltaan tyyris. Sen sijaan lähiseudulla tuotetut vaatteet maksavat kaksin- tai kolminkertaisesti saman verran.
Yhteiskunnallinen yritys kuitenkin käyttää tuotannossaan luonnonmukaisia materiaaleja ja osoittaa liikevoitostaan kestävän kehityksen tukemiseen pitkällä aikavälillä. Suurempi hintalappu maksaa itsensä takaisin ja laadukas tuote kyllä kestää pyykkäystä ja kulutusta.
Miten voin säästää ja tehdä samalla ekologisia ratkaisuja?
Säästöjä on helppo saavuttaa panostamalla laatuun ja lähituotantoon. Kertaostos voi kirvellä, mutta pitkällä aikavälillä huomaat, että valintasi saa aikaan paljon hyvää. Myös käytettyjen tuotteiden ostaminen kannattaa. Niinhän sitä sanotaan että toisen roska on jonkun muun aarre, ja voit tehdä yllättäviä ja persoonallisia löytöjä.
Kulkemalla mahdollisimman monet matkat pyörällä kasvatat kuntoa, pienennät hiilijalanjälkeäsi ja säästät polttoaineen tai lipun hinnassa. Omaan ruokahävikkiin voi puolestaan vaikuttaa ostamalla pieniä määriä kerrallaan ja hyödyntämällä ylitse jääneet ainekset seuraavan päivän ateriaan. Jätteet ja pakkaukset kierrätetään asianmukaisesti ja kauppakassiksi käy oma kangaskassi.
Vihreä tekniikka säästää luontoa – ja rahaa
Digitekniikka ja greentech-ajattelu näkyvät myös yrityksissä. Etätyöt vähentävät päästöjä, kun työmatkailu jää olemattomiin. Täysin internetissä tapahtuvat työt eivät tarvitse edes tulosteita, jotka saadaan metsiä hakkaamalla. Nettiyrityksen tarvitsema sähkökin voidaan tuottaa vihreästi erimerkiksi aurinko-, vesi- ja tuulienergialla.
Euroopan unionissa lisensoidut verovapaat nettikasinot ovat oivallinen esimerkki, miten liiketoimintaa voidaan pyörittää lähes täysin verkossa. Lisäksi verovapaus miellyttää pelaajia ja antaa muun muassa Maltalla ja Virossa toimiville rahapeliyrityksille merkittävän kilpailuedun.
Fyysisten toimistojenkin kulut ovat oikeanlaisella ajattelulla ja strategisella suunnitelulla ajettavissa minimiin. Muun muassa ilmastointia on mahdollista käyttää harkiten äärimmäisiä lämpötilojen vaihteluita välttäen. Käyttämättömiä neliömetrejä ei ole tarpeen lämmittää tai valaista.
Olemassa on myös yrityksiä tukeva Vihreät hankinnat -verkosto, joka neuvoo vastuullisten hankintojen ja ostosuunnitelmien tekemisessä. Joutsenmerkki yrityksen nettisivuilla on osoitus ympäristöystävällisestä ja kestävästä toiminnasta. Kuluttaja voi puolestaan arvioida, onko hän valmis maksamaan suuremman hinnan, mutta samalla kantamaan toiminnallaan kortensa kekoon maapallon hyväksi.
Verovähennyksiä kodin kunnostustöistä
Kotia on hyvä päivittää energiatehokkaammaksi – etenkin, kun osan työhön menevistä palkkakustannuksista voi vähentää verotuksessa. Verovähennykseen voidaan lisätä muun muassa:
• kunnossapito- ja perusparannustyöt
• siivoustyöt
• kotitaloustyöt
• kodintekniikan asennustyöt
Esimerkiksi jääkaapin päivitys parhaaseen A++ tai A+++ luokkaan vähentää sähkökulutusta ja näin pienentää sähkölaskua. Lisäksi laite on tärkeä sijoittaa keittiöön siten, että ilma pääsee kiertämään vapaasti. Muussa tapauksessa energiatehokkaankin laiteen kulutus voi kasvaa vanhan koneen tasolle.
Katse kannattaa myös suunnata kiinteistön sähkökulutukseen, vaikkei sitä voikaan veroista vähentää. Ekologinen sähkösopimus voi kustantaa vain viisi euroa kuussa enemmän, mutta tämänlaisen ekoteon yhteiskunta-arvo on mittaamaton. Uusiutuvilla luonnonvaroilla tuotettu sähkö toimii hyvin eikä siitä synny haitallisia hiilidioksidipäästöjä.
Mistä tuotteiden halpa hinta kertoo?
Kuten sanottu, tuotteita vertaillessasi tulet huomaamaan , että ekologinen tuote on lähes poikkeuksetta vierustoveriaan kalliimpi. Kyseessä on kuitenkin potentiaalinen ansa, sillä edullisia tuotteita ei useinkaan ole edes tarkoitettu kestämään. Ne ovat tavallisesti valmistuttu huonompi laatuisista komponenteista tai materiaaleista eikä niiden tuotantoketju läheskään aina seuraa kestävän kehityksen ohjenuoria.
Tusinatuotteet eivät myöskään ole mitenkään omaperäisiä ja hukkuvat viime kädessä kaatopaikalle kuljetettavaan massaan.
Onko ekologinen elämä askeettista?<
Vastaus kysymykseen on sekä kyllä että ei. Totta on, että ekologisessa elämäntyylissä kulutustottumukset karsitaan minimiin, mutta puutteessa ei eletä. Hiilijalanjälkeä on mahdollista pienentää aina vain enemmän ilman, että talo jää ilman sähköä, huonekaluja ja ruokaa.
CO2-päästöjä mittaavat elämäntapatestit ovat omiaan osoittamaan, mitä osa-alueita voisit vielä työstää. Asumiseen menee suurin raha- ja energiaerä, mutta led-lamput, ekosähkö ja termostaatin viisas käyttö saavat aikaan jo hyvät säästöt. Toinen suuri päästöjen lähde on autolla liikkuminen – lentokoneesta puhumattakaan. Jos kulkuväline on mahdollista vaihtaa sähköautoon, pyörään tai omiin jalkoihin, ollaan jo voiton puolella. Myös joukkoliikennettä on syytä suosia. Kun uutta ostetaan vain pakon edessä, tulee myös omasta päätöksentekoprosessista analyyttisempaa. Oivaltaminen, luovuus ja keksilisäisyys ovat muita ekologisen elämän hyötyjä rahallisten säästöjen ja ilmaston muutoksen estämisen lis
2 thoughts on “Miten ekologinen elämäntyyli näkyy lompakossa?”