Atrian lihantuotanto ottaa merkittävän askeleen kohti hiilineutraalia ruokaketjua korvaamalla tuontisoijan muilla rehuvalkuaisilla.
Atria on sitoutunut hiilineutraaliin ruokaketjuun. Merkittävä askel kohti tätä tavoitetta on tuontisoijan korvaaminen muilla rehuvalkuaisilla. A-Rehu on aloittanut täysin soijattoman emakoiden ja välitysporsaiden ruokintakokeen Westfarmin tilalla Maalahdessa.
Soija korvataan tilalla ohravalkuaisrehulla ja muilla valkuaislähteillä kuten kotimaisella rehuherneellä. Soijan käytöstä luopuminen pienentää merkittävästi sianlihan hiilijalanjälkeä.
– Soijattoman ruokinnan vaikutukset pienentävät Envitecpolisin laskelmien mukaan hiilidioksidipäästöjä koko ketjussa arviolta jopa yli 40 prosenttia, kertoo kehityspäällikkö Niina Immonen Atria Sika -ketjusta.
Kokeessa tutkitaan myös probioottien vaikutusta mikrobitasapainoon ja tehostetaan eläimen omaa vastustuskykyä.
– Rehustuksen suhteen tulokset täysin soijattomasta ruokinnasta nähdään nopeasti; syövätkö emakot hyvin, lypsävätkö kuten ennenkin ja kasvavatko porsaat normaalisti, kertoo Lasse Åberg, A-Rehun myyntijohtaja.
Vuoden kestävä koe antaa koko sikaketjun käyttöön paljon dataa hyödynnettäväksi. Tarkoitus on viedä tulokset mahdollisimman nopeasti käytännönläheisen tutkimuksen kautta koko ketjun käyttöön.
– Työ kohti täysin soijatonta sikaketjua on aloitettu vähiten haasteellisimmasta ruokittavasta eli lihasioista jo vuosia sitten. Jo nyt kaikista lihasioistamme 50 % ruokitaan ilman soijaa. Vieroitettujen porsaiden soijatonta ruokintaa on kehitetty Atrian alkutuotannossa jo useammassa ruokintakokeessa hyvin tuloksin.
– Kun sekä tiineiden että imettävien emakoiden soijattomasta ruokinnasta saadaan hyvät tulokset, koko sikaketjumme on täysin soijaton, Åberg linjaa.
Lähde: MyNewsDesk
One thought on “Atrian lihantuotanto askeleen lähempänä hiilineutraalia: A-Rehu lopettaa soijan käytön sikarehuissa”