Luonnon monimuotoisuudelle korvaamattomat pölyttäjät voi kutsua puutarhaan kasvivalintojen avulla

Puutarhojen, terassien ja parvekkeiden valmistelu kesää varten on jo hyvässä vauhdissa. Kukkien ja kasvien istuttaminen tekee puutarhasta, parvekkeesta tai terassista kauniin, ja se auttaa myös ekosysteemillemme korvaamattomia pölyttäjiä. Hyödyllisiä hyönteisiä voi auttaa istuttamalla ja kasvattamalla erityisesti kasveja, joista pölyttäjät pitävät.

Tarvitsemme mehiläisiä ja muita hyönteisiä, jotta kukat ja kasvit saavat tarvitsemansa pölytyksen. Pölytys ei tuota vain suurempia satoja, vaan se vaikuttaa myös hedelmien, marjojen ja pähkinöiden makuun ja tekee niistä parempilaatuisia. Pölyttäjillä on valitettavasti ollut vaikeaa jo pitkään, ja esimerkiksi luonnonvaraisten mehiläisten kannat ovat pienentyneet* ruoan ja asuinpaikkojen puutteesta sekä torjunta-aineista johtuen.

Mehiläisten ja muiden hyönteisten rooli pölytyksessä on alettu yleisesti tiedostamaan yhä paremmin. Plantagenin aiemmin tänä vuonna julkaiseman trenditutkimuksen mukaan pölyttäjät kiinnostavat myös kuluttajia. Tietoisuus mehiläisistä ja muista pölyttävistä hyönteisistä on lisääntynyt, ja 63 % tutkimukseen osallistuneista suomalaisista haluaisi lisää pölyttäviä hyönteisiä luontoon. Myös muiden eläinlajien tarpeellisuus puutarhassa on huomattu, ja nykyään ymmärretään lintujen ohella yhä paremmin sammakoiden rooli tuholaisten torjunnassa.

Auta pölyttäjiä istuttamalla niitä houkuttelevia kukkia ja rakentamalla hyönteishotelli

Pölyttäjien menestymistä puutarhassa voi auttaa pienilläkin teoilla. Kasveista erityisen mieluisia pölyttäjille ovat keväällä kukkivat kasvit, kuten pajut, sillä keväällä pölyttäjille ei ole tarjolla yhtä paljon kukkivia kasveja kuin kesällä. Myös paljon mettä sisältävät kasvit kiinnostavat kimalaisia ja mehiläisiä sekä perhosia. Paljon mettä on esimerkiksi yrttien kuten mintun, timjamin, rosmariinin, laventelin sekä mäkimeiramin kukissa.

Trendikkään hyönteishotellin rakentaminen on nopea ja helppo tapa lisätä puutarhan monimuotoisuutta ja pölyttäjien viihtyvyyttä. Hyönteishotelli tarjoaa uhanalaisille mehiläisille ja muille pölyttäville hyönteisille asuinpaikan ja mahdollisuuden lisääntyä. Valmiin hyönteishotellin voi ostaa Plantagenista suositushintaan 19,99 euroa tai sen voi rakentaa itse luonnosta löytyvillä materiaaleilla, jolloin saa mukavasti puuhaa koko perheelle.

Lähde: MyNewsDesk