Uusi keksintö tuottaa energiaa hukkalämmöstä

Huima-hankkeessa etsittiin keinoja hukkalämmön hyödyntämiseksi. Ideakisaan osallistunut porvoolainen Arttu Vuorio näkee keksinnössään valtavan liiketoimintapotentiaalin.

Kerkkoossa asuva pellepeloton, Arttu Vuorio, on keksinyt hukkalämmöstä aiheutuvaa virtausta hyödyntävän generaattorin. Laitteen voi kiinnittää esimerkiksi ilmanvaihtokanavaan tai savupiippuun, jossa se tuottaa sähköenergiaa täysin omavaraisesti.

– Energia-ala kaipaa kipeästi fossiilittomia keksintöjä ja uskon, että tälle laitteelleni on liiketoimintapotentiaalia, Vuorio kertoo.

Vuorion yrityksen, Vuo Power Oy:n, kehittämä Vuo-kone tuottaa energiaa erilaisille mittauksille ja tiedonsiirrolle.

– Laitteeni avulla mittauksia pystytään tekemään helposti myös paikoissa, joihin ei saa vedettyä sähköä. Se säästää johdotukselta ja patterien vaihtamiselta, Vuorio esittelee.

Keksinnön toiminta perustuu sähkömagneettiseen induktioon, jossa vaihtuva magneettikenttä indusoi käämiin jännitteen, joka synnyttää virtaa.

Huima-hankkeesta Vuorio sai apua demolaitteen suunnitteluun, rakentamiseen ja asentamiseen.

– Hankkeeseen tehdyllä kotitekoisella versiollani pystyttiin tuottamaan jo 50 kertainen teho kilpailevaan vastaavaan tuotteeseen verrattuna, Vuorio kertoo.

Koronan testausta ilmasta, veden etämittausta putkesta

Vuorion keksinnöllä on laaja potentiaali niin kuluttajamarkkinoilla kuin teollisuudessa. Kiinnostusta ovat osoittaneet mm. mittalaitteiden ja puhaltimien valmistajat sekä ilmanvaihtoalan yritykset.

Laitetta voidaan hyödyntää virtalähteenä esimerkiksi eri tilojen ilmanlaadun mittaamiseen ja virusten, vaikka koronan, etsimiseen ilmasta.

Sähköverkon ulkopuolella olevissa rakennuksissa, esimerkiksi korpimökeissä, laitteella voitaisiin tarkkailla ilmankosteutta ja tuottaa haju- ja kosteushaittoja vähentävää ilmavirtausta esimerkiksi puhaltimelle.

Etäluettaviin vesimittauksiin se tarjoaisi energiaomavaraisen, huoltovapaan vaihtoehdon.

Huima hanke lisäsi tietoutta hukkalämmöstä

Posintra Oy ja Turku Science Park Oy:n toteuttamassa ideakilpailussa oli arvioitavana 19 ideaa, joista kahdeksan valittiin jatkojalostettavaksi.

– Lopulta tästä tuli pudotuspeli, survival game, jossa Vuo-kone pääsi pisimmälle, Posintran ympäristöliiketoimintajohtaja Leena Alihakkola kertoo.

Ideakilpailu oli osa hanketta, jonka pääasiallisena tarkoituksena oli herättää keskustelua ja tietoisuutta hukkalämmöstä, sen hyödyntämismahdollisuuksista sekä siihen liittyvistä liiketoimintamahdollisuuksista.

– Kun hanke alkoi 2 vuotta sitten, hukkalämmöstä ei puhuttu vielä juuri lainkaan. Hankkeen aikana keskustelu on lisääntynyt runsaasti. Olemme nähneet, miten monet yritykset ovat alkaneet tiedostaa, että lämpöä menee valtavat määrät hukkaan ja että asialle kannattaisi tehdä jotain, Alihakkola kertoo.

Teollisuudessa syntyy runsaasti hukkalämpöä, josta suuri osa on edelleen hyödyntämättä. Jos lämpö valjastettaisiin käyttöön, Suomen hiilidioksidipäästöt vähenisivät merkittävästi.

Hanke tuotti energiaoppaan yrityksille

Hankkeen tiimoilta tuotettiin myös energiaopas yrityksille.

– Halusimme koota hankkeeseen osallistuneiden asiantuntijoiden tiedon ja uusimpien tutkimustulosten pohjalta yrityksille oppaan, jonka avulla voi säästää energiaa ja rahaa, Olof Malmström Turku Science Parkista kertoo.

Lähde: STT Info