Tupakointi ja vihreät arvot

Nopeasti ajateltuna voisi kuvitella, että tupakan ollessa luonnontuote, olisi se myös ns. vihreisiin arvoihin menevä tuote, mutta näinhän ei asian laita ole. Tupakointi on yhä maailmanlaajuisesti yksi ihmisen huonoimmista tavoista. Miljoonat ihmiset kärsivät sen vaikutuksista vuosittain, ja vielä useammat kärsivät passiivisen tupakoinnin vuoksi. Lisäksi maahan heitetyt tupakantumpit ovat oikeasti yksi lisää huonoa tekevä asia.

Esimerkiksi Zonnic tupakoinnin lopettamisen apuna ei ole lainkaan huono vaihtoehto, ja monet tarvitsevatkin jonkin välivaiheen kokonaan nikotiinista irti päästäkseen. Tupakoinnista on monelle tullut yksi arkinen askare, ja sen poistaminen päivän tehtävistä on monelle vaikea. Kyse ei välttämättä ole itse tupakan sisältämistä ainesosista, vaan enemmän liitty opittuun tapaan tehdä asioita. Monelle tupakointi toimii myös stressitilanteessa tasoittavana tapana, vaikka terveydellisesti tutkittuna tupakointi nimenomaan aiheuttaa elimistölle stressiä.

Tupakka ja ympäristö

Tupakkaa markkinoidaan ja myydään ympäri maailman. Vaikka esimerkiksi Suomessa ja monessa muussa Euroopan maassa sen käyttö väheni huomattavasti aina 2010-luvun puoliväliin saakka, on väheneminen pysähtynyt. Tuntuu, että tupakka kuuluu osalle kuluttajista niin kauan, kunnes se kenties joskus kokonaan kielletään.

Tupakkaa viljellään yli 120 maassa, ja valtaosa näistä on kehitysmaita. Tupakkaviljelmien tieltä kaadetaan metsiä, ja tupakan lehtiä kuivatetaan polttamalla puuta. On laskettu, että jos tupakan sijasta viljeltäisiin ruokakasveja, saataisiin ruokittua yli 10 miljoonaa ihmistä. Tupakka on kuitenkin monelle viljelijälle varmempi reitti ansaintaan, tupakasta maksetaan enemmän kuin ruoasta.

Entä se ainainen puhe punaisen lihan syömisestä? Oletko tietoinen, että askin päivässä tupakoiva kuluttaa lähes viisinkertaisesti enemmän vettä ja lähes kaksinkertaisesti enemmän fossiilisia polttoaineita kuin globaalisti keskimääräinen punaisen lihan syöjä!

Yksittäinen tupakantumppi ei tunnu missään, mutta jos olet itse tupakoinut, tiedät että sinne tupakkapaikalle kertyy niitä tumppeja varsin nopeasti melkoinen määrä. Entä kun tupakoitsijoita on paljon? Tupakka- ja nikotiinituotteista syntyvät roskat pilaavat ympäristöä. Ympäristöä myrkyttävät 5,3 triljoonaa tupakantumppia, jotka maailman tupakoitsijat vuosittain jättävät jälkeensä. Tämä ongelmajätevuori painaa 25 miljoonaa tonnia eli aivan mitättömästä määrästä jätettä ei siis ole kyse.

Tupakka ja ihminen

Ihmiset ovat erikoisia siinä mielessä, että ihminen kehittää itselleen haitallisia nautintoaineita. Ovat ne sitten tupakkaa, alkoholia tai jotain muuta, meillä ihmisillä on välillä tarve paeta todellisuutta. Toisilla siihen riittää uuden NetFlix sarjan valitseminen Viihdecornerin suosituksista, tai elokuvan katseleminen suoratoistolla, toisilla se voi sitten olla näiden kehiteltyjen viiihdeaineiden käyttö.

Mitä sitten tupakointi tarkoittaa yhteiskunnalle? Tupakointi muun muassa kuormittaa tervey­den­huoltoa, aiheuttaa sairauspoissaoloja ja ennenaikaisia kuolemia sekä tulipaloja. On arvioitu, että näistä syistä johtuen Suomessa aiheutui vuonna 2012 yh­teensä noin 1,5 mil­jardin euron kustannukset. Yrityksille on laskettu, että yksi tupakoitsija maksaa noin 2500 euroa enemmän vuodessa kuin ei tupakoiva työntekijä.

Luonnollisestikaan tupakoitsija ei näitä asioita ajattele, ja vaikka tupakoitsija tietää, ettei tupakka ole hänelle terveellinen tapa, päättää tupakoitsija kuitenkin polttaa. Tupakansavu sisältää noin 4000 kemikaalia. Niistä 50 aiheuttaa syöpää. Keskeisimmät tupakan haitalliset aineet ovat terva ja häkä. Tupakan nikotiini kiihdyttää perusenergiankulutusta ja joillakin tupakointi myös vähentää ruokahalua. Tupakoinnin lopettaminen voi vähentää energian tarvetta 150–200 kilokaloria vuorokaudessa. Jos ruokatottumukset pysyvät ennallaan, alkaa lisäkiloja kertyä vähitellen. Teoriassa siis tupakoinnin lopettava lihoo jonkin verran, jos hän ei muuta liikunta- ja syömistottumuksiaan. Siksi monesti tupakoitsijan lopettaessa tupakoinnin, hän lihoo muutaman kilon ennenkuin keho taas tottuu tilanteeseen ilman tupakkaa.

Vaikka Suomessa tupakointi on selvästi vähentynyt, niin paljon on vielä tehtävissä. Suomalaisista 20–64-vuotiaista noin 14 prosenttia tupakoi päivittäin vuonna 2018. Miehistä 15 prosenttia ja naisista 13 prosenttia tupakoi päivittäin. Eläkeikäisistä (65–84-vuotiaat) seitsemän prosenttia tupakoi päivittäin; eläkeikäisistä miehistä 10 prosenttia ja naisista viisi prosenttia. Mutta jos otettaisiin lukemat Aasian maista, niin sieltä löytyy maita, joissa yhä vielä yli puolet miehistä polttaa päivittäin!

Jos sinä tunnet tupakoitsijan, joka on miettinyt lopettamista – älä kyseenalaista, vaan tue häntä!